Putopis iz Nemačke

U okviru posete Nemačkoj dopisnici “Glasa Masona” su imali priliku da posete dva važna univerzitetska centra: gradove Manhajm i Hajdelberg. Bila je sreda rano ujutru kada smo se ukrcali na let Air Serbie za Frankfurt. Let je prijatan (mnogo prijatniji od WizzAir leta za Luksemburg na primer, ali otom potom), traje dva sata a osoblje Air Serbie je na nivou zadatka. Kada sletite na Terminal 2, potrebno je shuttle busom preći na železničku stanicu. Vozovi za Manhajm idu često, put traje 30ak minuta i jako je udoban. Vozovi se kreću u proseku 200kmh.

Poseta Manhajmu

Kada izađete iz voza dočeka vas gužva, gurate se ali sve vredi jer vas po izlasku dočekuje lep, čist, tih moderan grad. Manhajm je univerzitetski grad na obali reke Rajne, drugi po veličini Nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg.

Prvi put se pominje u 8. veku naše ere, a na teritoriji grada nalaze se najraniji ostaci još iz perioda starijeg kamenog doba, te čak iz donjeg paleolita. Poznat je kao grad kvadrata, jer je još u 17. veku osnova grada postavljena u vidu kvadrata, a ulice u vidu šahovskog polja.

Godine 1817. Karl Drajs je konstruisao prvu dresinu u svetu (prevozno sredstvo za potrebe radnika na pruzi), Karl Benz je 1886. godine konstruisao prvi automobil koji je provozan upravo ulicama Manhajma, dok je 1929. godine u ovom gradu konstruisan prvi avion na mlazni pogon. Grad broji oko 320.000 stanovnika, ima prelepu arhitekturu i miran, neusiljen tempo dok je u isto vreme pun života i turista.

U Majnhamu se nalazi čuvena koncertna i operska dvorana, Rozen Teatar, a jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija je Manhajmski Toranj za vodu izgrađen u periodu od 1886-1889. godine od strane Gustava Halmhubera, kao i druga po veličini u Evropi Barokna palata, izgrađena 1720. godine, od strane kralja Karla III Filipa. Rajs Engelhorn muzej sadrži četiri izložbena prostora, s tim što imam samo reči hvale za izuzetan arheološki muzej, u kome se, pored divne stalne praistorijske i rimske postavke, trenutno nalazi i izložba staroegipatske civilizacije.

Hajdelberg

Hajdelberg je grad koji se pominje jos 1196. godine. Ima 160.000 stanovnika i nalazi se u Nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Idiličana je mešavina starog i novog.  Grad se nalazi dvadesetak kilometara od Manhajma i do njega se može doći čak i gradskim tramvajem, što je bio naš izbor.

Lagana vožnja tramvajem broj 5, izlazimo posle sat vremena klackanja kroz Nemačku prirodu na Bizmarkplacu, i to bas na ulazu u stari deo grada. Glavna pešačka zona prati reku Nektrar a sa leve i desne strane se uzdižu strma brda obrasla šumom. Arhitektura, tradicija i kultura prosto očaravaju jer je grad bio pošteđen bombardovanja u drugom svetskom ratu. Ovo je univerzitetski centar sa najstarijim univerzitetom u Nemačkoj koji je osnovan davne 1386. godine. O kvalitetu ovog naučnog centra govori to što je 57 nobelovaca moguće povezati sa ovim univerzitetom. Grad je u svojoj dugoj i slavnoj prošlosti, na žalost, ima i jednu mrlju. Podrška nacistima je u ovom gradu i univerzitetu bila ogromna. Dosta detalja možete naći online.

Zamak Hajdelburg

Na južnoj obali reke Nekar, na oko 80 metara iznad Altstadt-a (Starog Grada) u gradu Hajdelberg, na strmom i šumovitom brdu koje nosi naziv Kraljev presto, nadvija se kolosalni dvorac Hajdelberg.

Dvorac Hajdelberg, najpre tvrđava, prvi put se pominje na početku XVIII veka, zajedno sa još jednim dvorcem, koji se nalazio nedaleko od njega, na još višem mestu u brdima. Neki izvori navode da je 1303. godine oluja praćena munjama i gromovima porušila ovaj drugi zamak, te da od njega, nakon eksplozije baruta 1537. godine, nije ostalo ni traga.

Dvorac Hajdelberg, izgrađen u kombinaciji gotskog i renesansnog stila, 1225. godine zvanično preuzima bavarski vojvoda Ludvig I Bavarski. U drugoj polovini XIV veka, Rupret I Crveni, jedan od grofova Palatina, preuzima zamak, dok njegov potomak Rupret III podiže prvu građevinu unutar tvrđave zidane na donjim spratovima kamenom a gornjim od drveta, kao kraljevsku rezidenciju. Nasuprot nje, nalazila se druga kraljevska palata sa fontanom. Neka predanja navode da je prilikom izgradnje, knez Filip naredio da se u nju ugrade sutbovi koji su donešeni iz srušene palate Karla Velikog.

U XVI i XVII veku kneževi su dvorcu dodali još dve građevine unutar zidova. Palata i sami vrtovi su uništavani nekoliko puta, ali je 1764. prilikom rekonstrukcije dvorca, zdanje zadesila izuzetno jaka oluja sa gromovima, koji su potpuno spalili čitavu konstrukciju. Grof Karlo de Graimberg je 1800. godine uložio velike napore svojih podanika kako bi sačuvao dvorac od propadanja. Međutim, vreme je učinilo svoje. Danas je Hajdelberški dvorac izuzetna turistička atrakcija. Parkovima unutar tvrđave je često šetao čuveni nemački pesnik Johan Volfgang von Gete, čiji se spomenik nalazi upravo unutar pomenutih parkova.

Sa zidina utvrđenja pruža se izuzetan pogled na grad Hajdelberg i reku Nekar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *