“Deveta kapija” Romana Polanskog

Deveta kapija” (The ninth gate), film režirao Roman Polanski i objavljen 1999. godine, koji duboko zaranja u svet misterije, intrige i natprirodnog. Prilagođen romanu “Club Dumas” Artura Pereza-Revertea, ovo remek-delo vodi svoju publiku na uzbudljivo putovanje kroz svet retkih knjiga, tajnih društava i tamne magije. Sa svojom atmosferskom pričom, enigmatskim likovima i dubokim temama, “Deveta kapija” ostaje zanimljivo i misteriozno filmsko iskustvo vredno istraživanja.

Film prati priču o Dinu Korsu, tumačenog od strane Džonija Depa, trgovcu etkim knjigama i ekspertu za okultizam. Korsua angažuje bogati kolekcionar po imenu Boris Balkan, igra ga Frank Langella, da autentično verifikuje retku knjigu poznatu kao “Devet kapija Kraljevstva senki”. Ova knjiga, navodno napisana od strane samog Satane, navodno sadrži tajnu za pozivanje Đavola. Dok Korsu kreće na svoju potragu za verifikacijom autentičnosti knjige, pronalazi se uvučen u mrežu prevare, opasnosti i demonskih sila.

Kada Korsu putuje po Evropi u potrazi za preostalim primerima “Devet kapija”, susreće razne ekscentrične likove, uključujući misterioznu ženu po imenu Lijana Telfer, tumačenu od strane Lane Olin, i povučenog knjigoveza po imenu Boris Balkan. Na putu, Korsu otkriva tragove koji ga vode dublje u misterije oko knjige i njene veze sa okultizmom.

U suštini, “Deveta kapija” istražuje teme opsesije, iskušenja i prirode zla. Korsuova neumorna potraga za istinom odražava vekovnu potragu za znanjem i moći, često ga dovodeći u sukob sa sopstvenim unutrašnjim demonima. Film postavlja pitanja o granicama između stvarnosti i iluzije, kao i posledicama dubokog ulaska u zabranjeno znanje.

Tokom filma, Roman Polanski koristi bogatu simboliku kako bi obogatio narativ i stvorio atmosferu misterije i intrige. Ponavljajući motivi graviranja unutar “Devete kapije” služe kao vizuelna reprezentacija putovanja u nepoznato, pri čemu svaka ilustracija nudi tragove o pravoj prirodi knjige. Dodatno, upotreba ogledala, senki i drugih reflektivnih površina ističe temu dvojnosti i dvojne prirode ljudskog postojanja.

Jedan od najupečatljivijih aspekata “Devete kapije” je njegova atmosferska kinematografija i jeziva muzička podloga. Od slabo osvetljenih hodnika drevnih biblioteka do maglovitih pejzaža ruralne Evrope, svaki kadar filma je pažljivo oblikovan kako bi izazvao osećaj nelagode i straha. Upotreba chiaroscuro osvetljenja i senčanih kompozicija doprinosi atmosferi misterije i napetosti, dok muzika Wojciecha Kilara pojačava tenziju i osećaj neizbežne propasti.

“Deveta kapija” predstavlja testamenat Roman Polanskog u vladanju žanrom psihološkog trilera. Sa svojom uzbudljivom pričom, kompleksnim likovima i atmosferskim vizualima, film nudi fascinantno istraživanje okultnog i tamnih aspekata ljudske prirode. Bez obzira da li se posmatra kao natprirodni triler ili filozofska meditacija o prirodi dobra i zla, “Deveta kapija” ostaje razmišljajuće i enigmatično filmsko iskustvo koje i dalje fascinira publiku i danas.

Ezoterijske i masonske teme su ključni elementi u “Devetoj kapiji”, koji dodatno produbljuju njegovu složenost i misterioznost. Kroz priču o traženju knjige koja navodno sadrži tajne mračnih sila, film istražuje ne samo okultno, već i veze između moći, znanja i tajnih društava.

Masonerija se pojavljuje kao pozadina radnje, implicitno prisutna kroz likove poput Borisa Balkana, koji je prikazan kao moćan i uticajan član društva, spreman da koristi svoj status kako bi ostvario svoje ciljeve. Iako se masonska tema ne ističe eksplicitno, prisustvo tajnih društava i simboličnih elemenata ukazuje na dublje slojeve priče.

Ezoterijska simbolika koja se provlači kroz film dodatno naglašava njegovu povezanost sa okultnim i masonskim temama. Gravure unutar “Devet kapija” predstavljaju ne samo estetski element, već i ključeve za razumevanje univerzalnih tajni i simbola. Ovi simbolični elementi povezuju se sa širokim spektrom ezoterijskih tradicija, uključujući alhemiju, kabalu i gnostičko učenje, dodajući dubinu i kompleksnost filmu.

Kroz ovu kombinaciju ezoterijske i masonske tematike, “Deveta kapija” postaje više od običnog trilera; postaje duboko istraživanje ljudske potrage za znanjem, moći i transcendencijom. Ovaj slojevit pristup temama okultizma i tajnih društava čini “Devetu kapiju” intrigantnim i zahtevnim za gledaoce koji traže više od običnog filmskog iskustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *