Dve države za dva naroda

Plan britanskog ministra spoljnih poslova ima pet tačaka, a predlaže se i definisanje “jasnog političkog horizonta“ za formiranje palestinske države, u okviru koncepta o dve države za dva naroda

Velika Britanija je obavestila nekoliko zemalja o svom planu od pet tačaka za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, objavio je Fajnenšel tajms.

Prema pisanju lista, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je ove nedelje razgovarao o tome sa visokim zvaničnicima Izraela i Palestinske nacionalne uprave tokom svoje turneje po Bliskom istoku.

Plan podrazumeva momentalnu najavu humanitarnog primirja, stvaranje palestinske vlade tehnokrata koja će upravljati Zapadnom obalom i pojasom Gaze, oslobađanje svih talaca koje drže militanti Hamasa, garancije arapskih zemalja da će Hamas trajno zaustaviti napade na izraelsku teritoriju i da će članovi njegovog vojnog rukovodstva napustiti pojas Gaze, prenosi Tass.

Pored toga, predlaže se definisanje „jasnog političkog horizonta“ za formiranje palestinske države, u okviru koncepta o dve države za dva naroda.

„Pokušavamo da ojačamo ideju da je, čim se proglasi humanitarno primirje, neophodno uložiti maksimalne napore da se ono pretvori u trajno i da se fokusiramo na ono što je realno, ostvarivo i može da učini primirje stabilnim“, rekao je Fajnenšel tajmsu neimenovani britanski zvaničnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *