Grand Komander Dragan Đurić: Osnovni cilj masonerije je uzdizanje i izgrađivanje ličnosti

Svako može da postane naš član. Dovoljno je da zakuca na vrata, jer su ona svima otvorena – naglašava veliki majstor

– Postoje brojne predrasude vezane za masone – od toga da smo tajno društvo koje upravlja politikom i finansijama država, do najrasprostranjenije – da smo sekta.

Ništa od toga nije tačno, ali narod ne želi da čuje, da čita, da se informiše – priča nam Dragan Đurić, veliki majstor 33. reda i grand-komander masonskog Vrhovnog saveta Srbije.

Situacija je, objašnjava Đurić, potpuno suprotna.

– Masoni nemaju pravo da se mešaju u politiku i religiju. To važi za svu braću, bez obzira kojoj loži ili struji pripadali. Takođe, borimo se protiv sekti, dogmi i svakog oblika „ispiranja mozga“ – naglašava Đurić. Da nemaju ništa protiv religije, objašnjava, pokazuje činjenica da zakletvu polažu na Svetom pismu, ali i da u svojim redovima imaju crkvene velikodostojnike.

– Ja sam vernik, pravoslavac, slavim slavu. Masoni, inače, polažu zakletvu na jevanđelju svetog Jovana. Neki bivši poglavari Srpske pravoslavne crkve bili su članovi masonskih loža. Ima ih i među vladikama. Ne mogu da kažem njihova imena, jer brat ne sme da potkaže brata, po mosonskom zakonu, ali i etičkom kodeksu. Stvar je ličnog izbora da li neko želi javno da kaže da je mason – objašnjava grand-komander.

Masonerija je, dodaje, tabu tema, te zbog predrasuda članovi ne žele javno da se deklarišu. Ima ih i među političarima, biznismenima, novinarima, u vojsci…

– Svako može da postane mason. Dovoljno je da „zakuca na vrata“, jer su ona svima otvorena. Obično neko preporuči prijatelja, kuma, ali to nije potrebno – naglašava Đurić.

Osnovni cilj masonerije je, ističe, uzdizanje i izgrađivanje ličnosti.

– Niko ne poznaje sebe dovoljno, ma koliko to mislio. Možemo da se uzdižemo duhovno, moralno, intelektualno na različite načine, ali masonerija pruža nešto specifično. Koristimo tehnike drevnog škotskog obreda, koji pomaže čoveku da spozna istinu o sebi. Taj proces ima 33 stepena. Za tok evoluiranja ličnosti u prva tri stepena nadležan je veliki majstor, a usavršavanje od 4. do 33. stupnja prati grand-komander. Poslednji, 33. stepen, jeste vrh piramide i osobe koje dođu do njega spoznale su istinu o sebi. To je vrhunac masonerije i grand-komanderi mogu biti samo oni koji su došli do tog stepena – ističe Đurić.

Masonski put našeg sagovornika, grand-komandera Vrhovnog saveta Srbije, počeo je 1982. u Francuskoj, gde je pristupio jednoj od loža, a kasnije je došao u našu zemlju.

– Masoni Vrhovnog saveta Srbije su jedini zvanično priznati u svetu. Pripadamo Vrhovnom savetu Francuske. U masoneriji, inače, postoje dve glavne struje. Jedna je anglosaksonska, koja je centralizovana i lože širom sveta nisu slobodne da donose odluke bez saglasnosti centrale iz Engleske. Druga opcija, kojoj mi pripadamo, jeste francuska, koja je znatno liberalnija i gde su članovi samostalniji. Drugih razlika nema, i bez obzira na razjedinjenost, mason je mason, bilo kojoj loži da pripada. Načela masonerije su svuda ista – naglašava Đurić.

Dodaje da je jedno od osnovnih pravila rad na širenju demokratije i opšteg napretka.

– Zato masonerije i nema u diktatorskim režimima. Tamo je zabranjena, kao što je kod nas bila u doba komunizma. Masoni doprinose opštem boljitku, i što ih je više, to je bolje za državu – ukazuje naš sagovornik i dodaje da počeci masonerije datiraju još od doba Solomona.

– Solomonov hram su izgradili masoni. Templari su dugo bili zaštitnici slobodnih zidara, a zatim se masonerija razvijala samostalno. Kod nas je prvi put zvanično zabeležena u 19. veku, kada je osnovana prva loža. Ove godine masonerija u Srbiji obeležava vek postojanja. Naime, prvi Vrhovni savet Kraljevine Srbije, kasnije Jugoslavije, formiran je 1912. godine, pod uticajem masona iz Vrhovnog saveta Grčke – objašnjava Đurić.

Prvi grand-komander bio je Đorđe Vajfert, guverner Narodne banke Srbije, čija se slika nalazi na novčanici od 1.000 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *