Volter Lesli Vilmsherst: Istrajnost

Razmislimo sada na trenutak o onome što nazivamo Znakom istrajnosti. Istrajnost u radu masonskog života je dužnost svakog Brata, na Prvom stepenu svaki Kandidat se zavetuje da će istrajati. U ovom Stepenu, dužnost istrajnosti je još dodatno naglašena posebnim znakom. Kao što je ranije pomenuto, kretanje (koje uključuje istrajnost) je neodvojivo od života; stoga je u jednoj od svojih brojnih implikacija, naš Znak istrajnosti ekvivalent drevnoj Svastici, simbolu večnog kretanja i večno istrajne.

Božanske energije – koja se vrti u manifestaciji i diferencira u život i formu stvorenja. Zapazite da, poput Svastike ili Vatrenog krsta, naš znak prikazuje niz kvadrata, izgradjenih od horizontalnih i vertikalnih linija, i stoga je posebno prikladan za Ložu koja je “otvorena na Ugaoniku”. Sve u Prirodi teži da evoluira od vodoravnog ka uspravnom i da bude u skladu sa principom i formom Ugaonika graditelja. Šestar Velikog Arhitekte definiše Krug u kojem Priroda treba da radi. Zatim počinje da „polaže nivoe i horizontale”, a onda da postavlja vertikalne linije pod pravim uglom u odnosu na njih. Ona priprema ravne slojeve tla i sedimentne stene, a zatim, kao da je nezadovoljna njima, vulkanska energija njenog vatrenog centra nastavlja da ih naginje da bi se podigla na planinske vrhove pokušavajući da postigne uspravan položaj. Pogledajte planinski bor, najprimitivnije, „savršeno uspravno” i, zbog svoje uspravnosti, možda najgracioznije drvo. To je prvi pokušaj Prirode da postavi vrh uspravne vegetacije pod pravim uglom u odnosu na površinu minerala zemlje. Svaki vlat trave stoji pod pravim uglom u odnosu na tlo iz koga raste. Horizontalni gmizavci, crvi i puzeće životinje na kraju nauče da ustanu i konačno evoluiraju u vertikalne dvonošce. Sa takvom ogromnom i strpljivom istrajnošću kroz aksone vremena, Priroda je uspela da od protoplazmatske sluzi proizvede stvorenje koje je sposobno da stane savršeno uspravno, fizički i moralno, i sposobno da nastavi tu istrajnost i dalje – od Prirode do Boga Prirode!

“Sposobnost da stojimo uspravno” – kaže Tagore u Hibertovim predavanjima za 1930. godinu Religija čoveka – dala je našem telu slobodu držanja, olakšavajući nam da se okrećemo na sve strane i postavimo sebe kao centar stvari. Fizički simbolizuje činjenicu da dok životinje za svoj napredak imaju produženje uske linije, čovek ima proširenje kruga. Kao centar on pronalazi svoje značenje u širokoj perspektivi i ostvaruje sebe u veličini svog obima.” Otuda ispravnost i duboki značaj našeg Znaka Istrajnosti. Priroda je istrajno gradila čovekovo telo do stanja uspravnosti i obezbedila mu fizičko sredstvo do granice svojih moći. Tu se njen rad završava. Od te tačke, ona ostavlja čoveka da nastavi graditeljski rad sa istom istrajnośću i da unapredi sopstveno napredovanje do duhovnih visina izvan njene nadležnosti.

Volter Lesli Vilmsherst (Walter Leslie Wilmshurst) jedan je od najsjajnijih mislilaca Slobodnog zidarstva, ezoterijski pesnik i svakako jedan od najdubljih mistika masonskog idealizma, čije klasično delo stoji kao most između 19. i 20. veka, ali se aktuelizuje i otkriva u punom svetlu tek u naše vreme. Njegovo delo sve više dobija na značaju, kako zbog narastajućeg interesovanja za Masoneriju, tako i zbog prijemčivosti naše epohe za duhovna postignuća. Vilmsherst govori o spiritualnom životu u značenju masonskih rituala i simbola, koji svi vode na put viši od onoga kojim obično idemo, o unutrašnjem svetu u kome drevne misterije našeg bića treba da budu osvešćene. Po svoj prilici, kada se u jednom momentu Vilmsherst pobojao da istorijski nezadrživa najezda dominantne materijalističke koncepcije stvarnosti i privlačnost niže čovekove prirode za svetovnim posedovanjem u Masoneriji, prete da ugroze životne i besmrtne principe tajne tradicije slobodnog zidarstva, sakupio je i proširio svoja predavanja namenjena Bratstvu u engleskim Ložama i napravio delo neprolazne vrednosti. I to ne samo za tadašnje i buduće Slobodne zidare, već i za sve one tragaoce koji tragaju za smislom i kucaju na vrata Hramova u potrazi za tajnom tradicijiom i Svetlom koje dolazi sa Večnog Istoka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *