Ko je bio Tutankamon?

Faraon Tutankamon je za Egipat učinio više nakon smrti nego što je postigao tokom svog kratkog života. Evo šta treba da znate o ovom dečaku-kralju.

FARAON TUTANKAMON jedan je od najpoznatijih vladara koji je ikada živeo zahvaljujući otkriću njegove grobnice u egipatskoj Dolini kraljeva 1922. godine. Pronalazak je uzburkao maštu milionima ljudi koji su bili fascinirani kraljevom mumijom sa zlatnom maskom.

Ali šta zaista znamo o Tutankamonu? Iako su mnogi detalji njegove vladavine ostali izgubljeni u vremenu, istoričari su godinama pokušavali da slože slagalicu o faraonovom životu i nasleđu. Evo šta su saznali, a koja velika pitanja su ostala neodgovorena?

Na presto se popne mladi Tutankamon

Rođen za vreme 18. dinastije starog Egipta — koja je trajala od 1550. p.n.e. do 1295. p. n. e. — Tutankamon je započeo svoj život pod drugim imenom: Tutankaton.

U godinama pre nego što je Tutankamon došao na presto, Egipat je prolazio kroz period velikih preokreta. Kralj Amenhotep IV, za koga se veruje da je Tutankamonov otac, drekao se od mnogih bogova svoje kulture i okrenuo se obožavanju boga sunca Atona. U čast novog božanstva, promenio je svoje ime u Ehnaton i svom sinu dao ime Tutankaton, što znači “živa slika Atona”.

Kada je oko 1336. godine pre nove ere, kralj Ehnaton umro nakon oko 17 godina vladanja — devetogodišnji Tutankamon je došao na vlast. Kralj-dečak je obnovio stare puteve kraljevstva, vraćajući mu mnoge njegove stare bogove i otvarajući nove hramove.

Promenio ime u Tutankamon, što je značilo “živa slika Amona”, egipatskog boga vazduha, a uzeo je prestono ime, Nebkeperure, što je bio znak pažnje starom bogu sunca Re. Oženio se svojom polusestrom Ankesenamon, ćerkom Ehnatona i kraljice Nefertiti. Smatra se da iza para nije ostalo preživele dece, a dva mumificirana fetusa pronađena u Tutovoj grobnici su verovatno njihove mrtvorođene ćerke.

Tutankamonovo nasleđe

Ostatak Tutankamonove kratke vladavine bio je prilično neupadljiv. Vladao je oko devet godina i bio je jedan od manje poznatih faraona svog vremena. Neki naučnici smatraju da su kraljevski savetnici i sveštenici možda čak koristili dečaka-kralja kao marionetu kako bi povratili vlast za sebe. Drugi sugerišu da su Tutankamonovi naslednici uklonili njegovo ime sa spomenika i zapisa zbog njegove povezanosti sa Ehnatonom.

Ali postojala je jedna prednost tog brisanja: dok je većina grobnica u Dolini kraljeva bila opljačkana tokom vekova, Tutankamonova je ostala relativno netaknuta. Kada su njegova blaga konačno izašla na videlo, inspirisala su moderna istraživanja o Tutankamonovom životu i onome što ono otkriva o vremenu faraona.

Smrt kralja Tutankamona

Jedna od zagonetki koja je najviše uznemirila istoričare i naučnike je kako je Tutankamon umro.

Teorija je bilo na pretek otkako je britanski arheolog Hauard Karter otkrio Tutankamonovu grobnicu 1922. godine. Neki sumnjaju da je ubijen, drugi da je umro od malarije ili druge zarazne bolesti. Drugi pretpostavljaju da su Tutankamonove grudi — kojima nedostaju rebra i grudna kost — mogla biti zgnječena u nesreći ili da je pao sa kočije. Pojedini pak tvrde da je verovatno umro kao invalid, ukazujući na njegovo iskrivljeno stopalo i štapove koje je možda koristio za hodanje.

Jedna stvar koju naučnici znaju je da je Tutankamon bio mlad kada je umro – po većini izveštaja još uvek tinejdžer – i da je njegova smrt bila neočekivana. Tutovo poslednje počivalište je zapravo bila nedovršena grobnica namenjena nekom drugom dvorjaninu, a dokazi sugerišu da je na brzinu pripremljena za kraljevo telo.

Nejasno je da li ćemo ikada u potpunosti razumeti život Tutankamona, dečaka-kralja. Ali njegovo sećanje nastavlja da pleni svet, vekovima nakon njegove kratke vladavine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *