Nagrada “Despot Stefan Lazaravić” Đorđu Aralici

Grad Beograd doneo je odluku o Nagradi grada Beograda – despot Stefan Lazarević za rad i stvaralaštvo u više kategorija, zaslužnim pojedincima koji su svojim radom u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u Beogradu. 

Nagradu za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije dobio je Đorđe Aralica, za izložbu „The Image od the City“, realizovanu u Galeriji Kuće legata.

Đorđe Aralica je rođen 1963. godine u Otočcu. Diplomirao je vajarstvo na FLU u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Radi u različitim medijima: terakoti, metalu i kamenu. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovo umetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umetnosti skulpture efemernom kontekstu savremenog sveta.

“Mesto u kome boravim i njegov uobičajeni dnevni ritam najčešćе su inspiracija za teme mojih skulptura. Pažnju mi, po pravilu, privlače predmeti iz svakodnevnog života, koji su iznenađujuće slični gde god da se nađete. U mom radu oni ujedinjuju kolektivno i lično iskustvo. Ipak, nikad ne upotrebljavam prave predmete, kao u umetnosti asamblaža, nego radije gradim svoju ličnu asocijativnu i monumentalizovanu interpretaciju forme. Moj izbor medija i načina izrade je takav da upućuje na narativni kontekst i obezbeđuje monumentalni, arhitektonski kvalitet mojim skulpturama. Moje skulpture imaju galerijski format, ali ih ja oblikujem razmišljajući o njima kao o velikim urbanim objektima koji menjaju percepciju (ljudske) stvarnosti”. Đorđe Aralica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *