Nevidljivi ili Tajni Majstori

 Pokojni Gospodin Zbignjev Bžežinski je bio savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džimi Kartera. Bio je i jedan od savetnika u Centru za strateške i Međunarodne studije. Jedno vreme, u periodu između 1973. i 1976. godine je bio na čelu Trilateralne Komisije. Uz to je bio i međunarodni savetnik velikih američkih korporacija. Bio je član raznih vladinih i nevladinih organizacija.

1981. je dobio prestižno priznanje, Predsednikovu medalju slobode, kao posrednik u normalizaciji američko-kineskih odnosa. Autor je značajnih knjiga na temu međunarodnih odnosa. Jedna od njegovih najpoznatijih knjiga je svakako ’’Velika Šahovska Tabla’’.

U njoj je detaljno analizirao gobalne procese, dao predloge za rešenja izvesnih geo-strateških izazova, ali i promena koje su se zbile na prelazu između dva veka. Naslov sugeriše da je naš svet jedno Veliko Šahovsko Polje ili Tabla.

Akteri geo-političkih dešavanja često na toj šahovskoj tabli vuku poteze koji određuju sudbinu planete Zemlje i ljudi uopšte. Svakako, glavni stratezi ili planeri su Nevidljivi, bolje reći – Nevidljivi ili Tajni Majstori.

Gospodin Bžežinski je sa tako bogatom karijerom stekao i veliko iskustvo, pa je u svojim knjigama nagovestio gde i kada bi u određenim regionima sveta mogli da očekujemo izvesna dešavanja ili promene. Gotovo sa preciznošću čoveka koji ima dar ’’da unapred’’ vidi, ili pak bude deo svetske elite koja projektuje buduće događaje.

Ipak, niko mu ne može zameriti da su njegove ideje ili pogledi utemeljeni precizno izvedenom analizom, realne i potkrepljene čvrstim argumentima. Ipak, ova knjiga ne spada u one uobičajene naslove, sa suvoparnim politikanstvom.

Ne, to je knjiga Inicijata, čoveka koji Zna i onoga koji je bio bar ’’pet minuta ispred svih’’, u svojim mislima ali i akcijama; sa jasnom vizijom budućih globalnih promena.

Šah je Kraljevska Igra dostojan Kraljeva Sveta – koji vole igru nadmudrivanja. To je igra mentalnog izazova – Hermetička Igra. Persijanci su ovu igru zvali Shah Mata – Kralj je mrtav. Tako biva u ovom svetu. Jedni kraljevi ili vladari se smenjuju, drugi dolaze. Staro doba ustupa mesto Novom Dobu ili Novom Poretku Sveta.

Život nije konstanta, već promena, smenjuju se dobri ili loši periodi. Inicijat prolazi kroz ’’tamnu noć duše’’ (Tifona) da bi izašao u svetlost novog dana. Oni koji su bili gore, sada su dole. Oni koji su dole se uzdižu gore. Jedni umiru, drugi se rađaju. Postoje dva alhemijska puta, suvi i vlažni. Dan ustupa mesto noći, i tako u krgu, čovekov život se odvija spram Zakona Prirode i Velikog Kosmičkog Zakona Promene.

Profani lamentiraju nad ’’sudbinom’’, ne shvatajući da su i ’’ ono belo i crno’’ Jedno na Višim Planovima Egzistencije. Život je škola za duše koje su inkarnirale, da iskuse ’’dobro i zlo’’, da suštinski upoznaju sebe i smisao svoga postojanja.

Život je dakle jedna velika šahovska partija. Mentalni proces i napor da se savladaju izazovi. Šahovsko polje su dva opozitna puta, popločana crno-belim kvadratima. To je unutrašnja, mentalna, hermetička ’’borba’’, svakog Inicijata. Svaki čovek ima svoju senku.

Pobedu odnosi samo onaj ko Mudro vuče svaki potez i koji je dostigao nivo Kraljevske Tajne – Mentalnog Evilibrijuma. Šahovsko polje ima 64 ’’sudbinske mogućnosti’’. Svet je danas suočen sa velikim izazovima.

’’Bogovi’’ su odavno otpočeli Veliku Šahovsku Partiju i svedoci smo iste koja se igra pred naših očima. Od ishoda te partije šaha zavisi i sudbina ovoga sveta. Kada i ako se igra okonča biće to kraj velike predstave.

Zato ne budite ’’pijun’’, već ’’Kralj’’ svoga života i svoje ’’sudbine’’. Kralj koji korača između svih krajnosti života, koji prihvata sve ono što život sobom nosi; i koji ne posustaje uprkos svim životnim iskušenjima već ih Mudrošću prevazilazi; a ta Mudrost vodi Gradnju njegovog života koja je usklađena sa Planom Velikog Neimara Svemira.

Učite od Templara, jer oni su bili Majstori Kraljevske Igre i Umetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *