“Ordo Ab Chao” – Svetlo iz tame

Termin “Ordo Ab Chao” potiče iz masonologije i latinskog je porekla. Ovaj izraz se često prevodi kao “Red iz Haosa”, takođe je povezano s drugom latinskom frazom, Lux In Tenebris , što se prevodi kao “Svetlo iz tame”. Ova fraza dolazi nam iz latinskog prievoda Jevanđelja po Jovanu, u kojem se kaže “Svetlost je zasjala u tami, i tama je ne obuze.” Dok se Ordo Ab Chao može pratiti do ranog XIX veka, ova druga fraza je očito puno starija i ima slično značenje. On predstavlja jedan od ključnih motoa ili principa u slobodnom zidarstvu i često se koristi kao filozofska ili simbolička izjava.

Na filozofskom nivou, “Ordo Ab Chao” odražava temeljnu ideju da red ili harmonija mogu nastati iz haosa ili nesreće. Ovaj koncept je duboko ukorenjen u mnoge filozofske i religijske tradicije širom sveta. On podseća na proces kreativne destrukcije ili transformacije, gde se stari poremećaji i struktura moraju razbiti kako bi se stvorila nova i bolja ravnoteža. Ovo filozofsko učenje sugeriše da nema stalnog i nepokolebljivog stanja u svemiru, već da su promene i haos neizbežni, ali da iz njih može proizaći veći red i razumevanje.

U slobodnom zidarstvu, ovaj filozofski aspekt “Ordo Ab Chao” može se tumačiti kao poziv na individulanu i društvenu transformaciju. Slobodni zidari veruju da svet treba preoblikovati iznutra kako bi se postigla bolja budućnost, a ovaj proces može biti težak i konfuzan, poput haosa. Međutim, kroz rad na sebi i društvenom aktivizmu, slobodni zidari se nadaju postizanju veće harmonije i ravnoteže.

Simbolika “Ordo Ab Chao” je duboko ukorenjena u simbolima i ritualima slobodnog zidarstva. Haos se često predstavlja kao tamni, neuređeni prostor, dok se red i svetlost simbolizuju kao svetli, dobro organizovani elementi. Ovaj kontrast između haosa i reda igra ključnu ulogu u inicijacijskim ritualima i učenjima slobodnih zidara.

Prilikom inicijacije, kandidat se simbolički vodi kroz putovanje iz haosa ka redu. Ovaj proces simbolizuje traganje za ličnim i moralnim rastom, težnju ka razumevanju i harmoniji. Kroz različite simbole i alegorije, slobodni zidari podstiču svoje članove da razmišljaju duboko o prirodi ljudskog postojanja i društvenih odnosa.

Praktično, “Ordo Ab Chao” se može primeniti na mnoge aspekte masonske aktivnosti. Slobodni zidari rade na izgradnji svoje unutrašnje duhovne strukture i moralnih vrednosti kako bi doprineli izgradnji boljeg društva. Ovaj proces uključuje rad na sebi, službu zajednici i promovisanje principa moralnosti i jednakosti.

Kao što su operativni masoni iz davnine uzimali neobrađeni kamen iz prirodnog sveta te ga klesali i ravnali na takav način da je bio prikladan za izgradnju složenih i netaknutih građevina kao što su katedrale, tako i današnji spekulativni masoni primjenjuju istu disciplinu , pa čak i metafora graditeljskih alata, kako bi izvukli Red iz Kaosa vlastitih života i umova. Kao što je za Boga rečeno da je stvorio Svjetlo da svijetli u tami koja ga nije obuhvatila, tako i mi trebamo biti kao Svetla znanja i integriteta u tami i neznanju sveta, čak i kada on ne razume to Svetlo.

Br. Z.P. 6023. G.I.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *