Velika loža Francuske

Velika loža Francuske
Grande Loge de France
SkraćenicaGLdF
MotoSloboda, jednakost, bratstvo
Osnovana1728. godine
Mesto osnivanjaPariz, Francuska
TipVelika loža
Sedište8, rue Puteaux, 17th arrondissement of Paris
LokacijaFrancuska
Broj članova33.000 (2022.)
Službena stranicagldf.org

Velika loža Francuske (fra. Grande Loge de France), skraćeno GLdF, je muška i druga najbrojnija slobodnozidarska velika loža u Francuskoj. Zauzima jedinstven status u francuskom slobodnom zidarstvu jer priznaje i povezana je s obedijencijama kontinentalnog slobodnog zidarstva iako još uvek sebe smatra odvojenim od njih. Okuplja više od 33.000 članova u preko 930 loža.

Thierry Zaveroni, Grand Maitre

Uspostavljena je 1894. godine kada je postala nezavisna Vrhovnom veću Francuske. Isti naziv obedijencije nosila su sukcesivno dve različite masonske organizacije. Prva od 1728. do 1773. godina koja je postala Veliki orijent Francuske a od 1894. godine upostavljanjem ove velike lože. Masonske lože Velike lože Francuske rade gotovo isključivo u Drevnom i prihvaćenom škotskom obredu koji je njihov glavni obred. Održava povelje o prijateljstvu ili priznanju s većinom francuskih obedijensija. Suosnivačica je Konfederacije ujedinjenih velikih loža Evrope (GLUDE).

Prožeta usmenom kulturom, Velika loža Francuske je uređena francuskim Zakonom o udruženjima iz 1901. godina i pisanim pravilima temeljenim na opšem pravu glasa, demokratskom načelu koje se primenjuje na sve njegove strukture. Moto Sloboda, jednakost, bratstvo, koji je usvojen 1848. godine, prati stranice istorije Velike lože i dobrovoljno se stapa sa Francuskom Republikom.

Velika loža je osnovana 1894. godine posle rascepa u Velikom orijentu Francuske.

Ove velika loža je 18. juna 2000. godine u Parizu s Tradicionalnom i simboličkom velikom ložom “Opera” i tadašnjom Velikom nacionalnom ložom Jugoslavije (danas Velika nacionalna loža Srbije) osnovala Konfederaciju ujedinjenih velikih loža Evrope (GLUDE).

Lože

Velika loža Francuske ima ukupno 935 loža kako u Francuskoj tako i u 14 drugih država, i to u gradovima: kao  Bangkok, Montreal, Brazavil, London, Jerusalim, Tel Aviv, Riga, Kaunas, Moskva, Barcelona i Madrid.

Međunarodna saradnja

Velika loža Francuske je članica nekoliko međunarodnih masonskih asocijacija:

Obred

Primarni masonski obred Velike lože Francuske je Drevni i prihvaćeni škotski obred. Velika loža upravlja simboličkim stepenima plave lože (učenik, pomoćnik i majstor) dok je upravljanje visokim masonskim stepenima delegirano na Vrhovni savet Francuske (fran. Suprême Conseil de France).

VLF i VNLS

Godišnji Konvent Velike Lože Francuske je prošle godine održan u Parizu prošle godine 16. i 17. juna. Saglasno tradiciji u Velikoj Loži Francuske, zatvaranje Konventa obavljeno je svečanom ceremonijom koja je održana održana u nedelju, 18. juna 6023 G.I.S. u Velikom hramu – Pjer Brosolete u sedištu ove Obedijencije u Parizu.

Ceremoniji zatvaranja prisustvovalo je preko dvadeset delegacija Velikih Loža iz celog sveta. Zatvaranju Konventa prisustvovala je delegacija Vrhovnog Saveta Francuske, kao i delegacije ženskih Velikih Loža. Delegaciju Velike Nacionalne Lože Srbije predvodio je Veliki Majstor, Brat B.U, a u delegaciji su bili Drugi Zamenik Velikog majstora, Veliki Sekretar, Veliki Kancelar i druga Braća. Veliki Majstor, Brat B.U. se obratio prisutnima, poželeo domaćinu puno uspeha u daljem radu i na kraju izlaganja predao poklon VNLS, Velikom Majstoru Velike Lože Francuske, Bratu Tieriju Zaveroniju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *