Pinokio, masonska priča

U filmu Pinokio, reditelja Volta Diznija, (De Molej/mladi mason), možemo pronaći analogiju sa masonstvom u načinu na koji se oboje bave temom lične transformacije i duhovnog rasta. U filmu, Pinokio ​​je drvena lutka koja žudi da postane pravi dečak. Da bi to postigao, mora da prevaziđe niz testova i izazova koji mu pomažu da nauči važne lekcije o poštenju, odgovornosti i vrednosti donošenja ispravnih odluka. Slično tome, u masoneriji, članovi se obavezuju da slede put samospoznaje i ličnog usavršavanja, kroz rituale, simboliku i učenja, masoni nastoje da se transformišu u vrlinije i etičnije pojedince, radeći na svom duhovnom i moralnom razvoju.

Volt Dizni na proslavi dana De Moleja

U oba slučaja, i Pinokio ​​i masoni se suočavaju sa iskušenjima i preprekama na svom putu ka autentičnosti i mudrosti. Pinokio ​​pada u zamku laži i popustljivosti, dok se masoni mogu suočiti sa izazovima u svakodnevnom životu koji mogu testirati vaš integritet i masonske vrednosti. Pored toga, i Pinokio ​​i masoni nalaze vodiče i mentore tokom svog putovanja, Pinokio ​​u filmu podržava Plava vila i Govoreći cvrčak, koji ga vode i ohrabruju da donosi ispravne odluke, slično, u masoneriji, slobodni zidari nalaze podršku i uputstva od njihove iskusnije braće masona, koji im pomažu na njihovom putu ličnog i duhovnog rasta.

Konačno, i Pinokio ​​i masoni nastoje da postignu stanje autentičnosti i transcendentnosti. Pinokio ​​pronalazi svoj pravi oblik kao dečak pokazujući svoju hrabrost i žrtvu za svog oca, dok masoni nastoje da postignu moralno i duhovno savršenstvo kroz praktikovanje masonskih principa i vrednosti. Ukratko, film Pinokio ​​i masonerija dele temu lične transformacije i duhovnog rasta. I jedni i drugi nas uče koliko je važno da budemo pošteni, odgovorni i etični u svojim postupcima. Štaviše, pokazuju nam da put do autentičnosti i mudrosti nije lak; potrebno je savladavanje prepreka i jaku volju… U filmu ćete pronaći mnogo skrivene simbolike koja nije dostupna svima, obratite pažnju na svaki detalj i videćete u njemu ogledan put svakog inicijata.

2 Comments

  1. Одличан текст!

  2. Autor Pinokia Karlo Kolodi je bio slobodni zidar. Pinokia je objavljivao u listu u nastavcima i bio je namenjen odraslima! Orginalni naslov je bio “Storia di un burattino”, priča o lutku. Tekst za svaku pohvalu. Da, Pinokio je priča o učeniku!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *