Staroegipatska Knjiga mrtvih

Grčki pisac i istoričar Plutarh je bio posvećen u misterije proročišta u Delfima. Kod Plutarha pronalazimo detaljne opise staroegipatskih misterija, Izide i Ozirisa, o kojima inače u starom Egiptu nije bilo govora, ili bilo čega zapisanog – zbog zaveta tajnosti koji su polagali staroegipatski sveštenici. On slikovito opisuje hramove, tajne odaje i podzemne kripte u kojima su izvođeni obredi misterija.

Staroegipatska Knjiga mrtvih ili Knjiga o uzdizanju po danu su tekstovi, tj. uputstva za uzdizanje ka svetlosti. Pre no što je nastala ova knjiga, postojali su Tekstovi sarkofaga, a pre toga, Tekstovi piramida, koji govore o mističnom onostranom putovanju faraona koji je krajnje postajao zvezda. Stari Egipćani su to nazivali Sakhu, što znači preobraženje u Akh – biće svetlosti. Akh je onaj koji sija, biće svetlosti. Reč je izvedena iz staroegipatske reči Akhet – horizont; sa Suncem što se uzdiže na horizontu između dva sveta brda ili stuba. Što se tiče misterija Izide i Ozirisa, one su sadržavale tajne koje se nisu otkrivale običnom puku. Zapravo su se odnosile na tajne prirode. Oko 1470. g.p.n.e. svetlost dana je ugledao još jedan mistični ili bolje reći ezoterični korpus tekstova – Amduat ili Knjiga onoga što postoji u Dalekom svetu. U njoj se opisuje dvanaestočasovno putovanje boga Ra u njegovoj barci kroz Daleki svet. Ra putuje i prolazi kroz iskušenja koja je potrebno savladati – nalik mističnim ispitima Inicijacije. Dvanaest sati Raovih putovanja hijeroglifski su predstavljeni sa dvanaest svetih babuna.

Dvanaest babuna simbolizuju božansko znanje, koje faraon od bogova donosi svojim podanicima. Još jedan sveti tekst sobom nosi ezoterični prizvuk, reč je o Knjizi kapija, koji su napisani pre svega za upotrebu u ’’ovom svetu’’, kao skrivene poruke onima koji su uvedeni u misterije. Uz gore navedenog Plutarha, pomenimo i Jambliha iz Apameje, filozofa iz trećeg i početka četvrtog veka, koji je bio dobro upoznat sa mističnim učenjem starog Egipta, i jedno od njegovih značajnih dela glasi O misterijama Egipćana. U jednom od Tekstova piramida stoji: ’’o kralju, ti nisi otišao mrtav, ti si otišao živ’’, sugerišući da je faraon za života bio pripremljen da zakorači u jedno onostrano putovanje regionima Duata – kako bi postao zvezda. Dakle, on je prošao tzv. hramski san ili obred Qed – mistično stanje transa ili astralnog putovanja. Ove misterije su bile osmišljene kao metoda uvođenja ili buđenja vantelesne sveti. Šta je zapravo bila suština uvođenja ili posvećenja u misterije, da se u onom ko se posvećuje probudi drevno sećanje, o onome ko je on suštinski i koji je smisao njegovog života. Velike piramide na Giza platou su Akhet, tj. horizonti Kufua, Kafrea i Menkaure, farona koji su postali Zvezde u zagraljaju boginje Nuit.

Ankh! Uđa! Seneb! 🌹

2 Comments

  1. Ово је теорија завере, а не историјске чињенице, поздрав брату П, много је одличнох текстова али овај је за таблоид

  2. Све су побројане чињенице доказано тачне

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *