Vitez crvenog pera

Čarls Redklif (1693-1746) je poticao iz značajne porodice iz Nortambrije (Severna Engleska), rođen je 28. juna 1693. godine. Njegova majka je bila vanbračna ćerka Čarlsa II i njegove ljubavnice Mol Dejvs. Stoga je po krvi iz kraljevske loze i stoga je rođak Čarlsa-Edvarda-Stjuarta sa nadimkom ‘’Boni princ Čarli’’ i Džordža Lija, grofa od Ličfilda, koji je takođe bio još jedan vanbračni sin Čarlsa II.

Čarls Redklif i njegov stariji brat Džejms su zatvoreni nakon što su učestvovali u škotskoj pobuni. Džejms Redklif je pogubljen, ali je Čarls, uz pomoć svog rođaka, grofa od Ličfilda, uspeo da pobegne i pridruži se francuskim Jakobitima. Čarls Redklif je tada postao lični sekretar mladog Čarlsa Edvarda Stjuarta, pretendenta na engleski presto.

Godine 1745. Čarls Edvard Stjuart se iskrcao u Škotsku da vrati Stjuartove na engleski presto, ali je poražen. Čarls Redklif je ponovo zarobljen dok je pokušavao da mu se pridruži i umro je 1746. godine na panju za obezglavljivanje u Londonskoj kuli.

Stjuartovi, tokom svog boravka u Francuskoj, smatraju se osnivačima ‘’škotskog obreda’’, oblika Slobodnog zidarstva koji ima veoma bliske veze sa Templarima i Rozenkrojcerima.

Procenjuje se da je oko 12 000 pristalica Stjuarta, Jakobita, došlo je u Francusku, i taj događaj je u istorijskim udžbenicima opisan kao ”let divljih gusaka”. Kralj Džejms II (Džejms VII) je trinaest godina živeo u Francuskoj, u Château de Saint-Germain-en-Laye; nakon revolucije 1688. godine, i sve do svoje smrti. Château de Saint-Germain-en-Laye je mesto u kome je stvoren slobodnozidarski Škotski Obred.

Titule kao što su: Princ, Vitez, Imperator…koje su unete u Slobodno zidarstvo, bile su pod direktnim uticajem Stjuarta.

Veruje se da je Čarls Redklif u velikoj meri doprineo razvoju ovog oblika Slobodnog zidarstva. Bio je 1725. godine osnivač prve slobodnozidarske lože, i veliki majstor svih francuskih loža u to vreme.

Čarls Redklif nije bio sam. Sarađivao je i sa vitezom Endrjuom Remzijem, Isakom Njutnom i Žanom Desagulijesom, koji je bio jedan od dvojice konzervativaca ‘’Kraljevskog društva’’ i jedan od glavnih pristalica Slobodnog zidarstva u Evropi.

Remzi je bio član slobonozidarskog tajnog društva zvanog Filadelfi. Remzi je takođe studirao matematiku sa svojim najboljim prijateljem Njutnom. Godine 1710. Remzi se preselio u Kambre gde je bio deo kruga Fenelona, bivšeg sveštenika Sen Sulpisa, poznatog kao okultni filozof.

Čarls Redklif i njegovi prijatelji su svi ubijeni, zatvoreni ili prognani, ali je san o restauraciji dinastije Stjuart i dalje živ. Utkan je u Škotski Obred kroz legendu o Zorovavelju (u prevodu – rođen u Vavilonu), i kroz nju je prepričana istorija Stjuarta i njihovih težnji da jednog dana ponovo zasednu na tron.

Čarls Redklif je bio poznat kao ”vitez crvenog pera”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *