Zoran Anić gitarista virtuoznih i nadahnutih interpretacija

„Bez muzike, život bi bio greška.“ – Friedrich Nietzsche

Mr Zoran Anić je rođen u Beogradu, gde ocenjen kao veliki talenat, započinje svoje muzičko obrazovanje (gitara) i za svega nekoliko meseci školovanja ima svoj prvi javni nastup i snimanje za nacionalni radio. Magistrira sa najvišom ocenom  na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde upisuje i doktorske studije.

Pored redovnih studija školovao se kod eminentnih svetskih profesora kao sto su Alerio Dias, Alexandre Lagoya, Dušan Bogdanović, Roland Dyens, Manuel Barrueco, Alvaro Pierri, Roberto Aussel, David Russell, Costas Cociolis, Hubert Kappel i drugih.

Pobednik je mnogih internacionalnih i nacionalnih takmičenja.

U toku svoje koncertne karijere koja počinje neposredno po početku bavljenja gitarom, održao je stotine solističkih i kamernih koncerata. Ranije oslovljavan kao mladi talenat, a kasnije kao zreli muzičar “virtuoznih i nadahnutih interpretacija”, ostvario je veliki broj veoma zapaženih koncerata širom sveta (Evropa, Amerik

Pored bogate solističke karijere ostvario je i plodnu karijeru kao kamerni muzičar nastupajući u raznim kamernim sastavima sa domaćim i inostranim muzičarima (gitara-flauta, gitara-klavir, gitara-violina, gitara-glas). Trenutno je aktivan u duu MUSHKALICA sa harmonikašem Nenadom Ljubenovićem GUITANEON, radi na umetničkom projektu „UN VIAGGIO“ sa jednim od trenutno najpriznatijih tenora sadašnjice, Zoranom Todorovićem i u duu sa svetski poznatim bandoneonistom Aleksandrom Nikolićem.

Zapaženi su nastupi sa vodećim simfonijskim, kamernim i revijalnim orkestrima (Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTB-a, Gudači sv. Đorđa, Kamerni orkestar „Dušan Skovran”, Beogradski gudački kvartet, Plovdivski simfonijski orkestar…). U nizu nastupa sa orkestrima, pored klasičnih dela napisanih za gitaru (J.Rodrigo, H.V.Lobos, A.Vivaldi, M.Giuliani, M.Ponce, A.Piazzolla…) premijerno je izveo i Bach-ov koncert za klavir br. 5 u f-moll-u BWV 1056 u njegovoj obradi za gitaru i orkestar.

Pored ozbiljne, bavio se i alternativnom muzikom. Smimio je veliki broj audio i video zapisa.

Profesor je u muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, i gostujući profesor na Academy of Art, Slobomir P Univesity, bio je docent na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu i aktivni predavač i član žirija na mnogim medjunarodnim festivalima i takmičenjima. Njegovi studenti i učenici su osvajali nagrade na mnogim prestižnim stranim i domaćim takmičenjima.

Osnivač je asocijacije klasičnih gitarista Srbije i Asocijacije klasičnih gitarista jugoistočne Evrope (ASEG) i osnivač i direktor Guitar Open Festival-a i Winter Music Academy-je u Subotici .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *