ВНЛС домаћин самита обедијенција централне Европе

У предивном амбијенту, вили на самој обали Дунава у близини Смедерева, у месецу априлу 6024. Г.И.С. је уприлиличен самит слободнозидарских обедијенција, сигурно највећи у Србији у последњих неколико година.

На иницијативу Велике Националне Ложе Србије самиту братских обедијенција били су:  Велика Регуларна Ложе Словеније, Велика Регуларна Ложе Хрватске , Голема Регуларна Ложе Северне Македоније и  домаћин Велика Националне Ложе Србије.

Циљ самита је јачање братског ланца региона у складу са духовним принципима Шкотског Обреда Древног и Прихваћеног (Š.O.D.P). Самиту су такође присуствовала Браћа из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Аустрије и Француске. Значај самиту дала је Велика Ложа Француске, па је самиту присуствовао на челу делегације и Брат Ален Гравиан, Велики Канцелар GLDF. Све наведене обедијенције удружене су у међународну конфедерацију уједињених великих ложа (fran. Confédération internationale des Grandes Loges Unies; engl. International Confederation of the United Grand Lodges), скраћено CIGLU ili ICUGL. Удружене Велике Ложе из целог света  CIGLU практикују Š.O.D.P. ,  под председавањем Велике Ложе Француске, а ВНЛС као једна од оснивача CIGLU увек има важну улогу.

Вече пред званични скуп бројни гости из земље и иностранства су провели пријатно вече у локалној винарији уз дружење које  пристаје браћи и разговорима којима нема краја. Уз пригодну здравицу, М.У.В.М Брат Братислав је пожелео добродошлицу свој Браћи и тако започео спајање енергија.

Сутрадан на Самиту су  Велики Мајстори ВНЛС ( Бр. Б.У ), ВРЛС ( Бр. Ј.П. ), ВРЛХ ( Бр. Н.Г.), ГРЛМ (Бр.Т.С.)  потписали следећи документ:

Сведочанство
“У име Великог Архитекте Свих Светова,
уз поштовање и рад на себи по Древном и Прихваћеном Шкотском Обреду,
потврђујемо идеју и акцију одржавања Братске љубави,  која ће осветљавати
наше духовне Храмове и која ће показивати пут у потрази за Истином“

У оквиру самита одржана и  тематска истраживачка конференција са темом :

„Масони на тлу Србије, Словеније, Хрватске и Македоније од 1764 до 1940. године“.

са излагачима која су обрадили историјску грађу у свом окружењу:

  • ОСНИВАЊЕ И РАЗВОЈ ВЕЛИКЕ ЛОЖЕ СРБА; ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА  “ЈУГОСЛАВИЈА”
  • ПРИСУСТВО И УТИЦАЈ ЕЗОТЕРИЈСКИХ УЧЕЊА У СРПСКОЈ МАСОНЕРИЈИ ИЗМЕЂУ ДВА РАТА (1918-1940)
  • ЛОЖА „НЕМАЊА“ ОД 1892 ДО 1908. ГОДИНЕ
  • МАСОНИ НА ТЛУ ХРВАТСКЕ ОД 1764. ДО 1918. ГОДИНЕ – ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ МОНАРХИЈЕ И ЈЕДНОГ ЦАРСТВА
  • СЛОБОДНОЗИДАРСКЕ ЛОЖЕ У ГРАДУ ЗАГРЕБУ
  • ПОЧЕЦИ СЛОБОДНОГ ЗИДАРСТВА У СЛОВЕНИЈИ
  • СЛОБОДНО ЗИДАРСТВО У МАКЕДОНИЈИ, ДУХОВНОСТ И ОПЕРАТВНИ РАЗВОЈ

Моћни и Уважени Велики Мајстори сваке обедијенције су у име својих Великих Ложа уручили један другом пригодне дарове. С обзиром да је Уважени Брат Ален Гравиан био у немогућности да понесе слику коју је добио,  М.У.В.М. Бр. Братислав, братским обећањем и загрљајем је узео на себе терет да исту достави Браћи из ГЛДФ.

После завршеног рада и занимљивих предавања Браће о развоју Слободног зидарства у својим срединама приређена је и заједничка вечера уз музику бенда „Мућкалица“ који је одушевио Браћу из свих обедијенција, а посебно Браћу из ГЛДФ. Како Браћа из музичког двојца хармонично шире топлину нота, тако се топлина срца и Братског ланца нераскидиво повезала и остала. 

У локалној винарији, Браћа из свих обедијенција су подигла свој ниво енергије и наставила по древном масонском обичају у кафану са симболичним називом Златна круна. У кафани је било по масонској традицији 7 здравица, а после неког времена и су се здравице и поновиле.

После овако успешног Самита, а и братског дружења остаје нам да само нестрпљиво очекујемо поновно дружење и ширење братског ланца.

НЕКА МУДРОСТ ВОДИ НАШУ ГРАДЊУ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *